Od jedla očakávame, že nám bude chutiť a že bude pre naše telo prospešné. Potraviny, ktoré máme najradšej, sú zvyčajne príčinou zlého trávenia či potravinovej intolerancie. U väčšiny chorých sa nasadí diéta alebo lieky. Pre zlepšenie až vymiznutie potravinovej intolerancie vrátane lepšieho trávenia a vyprázdňovania môžu byť nápomocné prírodné saponíny.
Pri tomto ochorení má metabolizmus problém s trávením určitého druhu potraviny. Potravinovú intoleranciu odhalia testy. Väčšinou sa prejavuje a je sprevádzaná príznakmi ako nafukovanie, grganie, hnačky, akné, nespavosť a pod. „Organizmus nevie tieto potraviny alebo ich zložky spracovať, stráviť a využiť a ako nestrávené spôsobujú užívateľovi veľké zdravotné problémy, či už v žalúdku, alebo črevách. U týchto zložiek potravy pri podrobnejšom vyšetrení zisťujeme, že opúšťajú organizmus nezmenené a v pôvodnom stave,“ vysvetľuje MUDr. Oto Sova, CSc.
Dôležitosť pankreasu a jeho ciev
Jednou z príčin potravinovej intolerancie môže byť aj enzýmová nedostatočnosť. „Týmto osobám chýbajú enzýmy, ktoré by tieto látky rozložili a umožnili ich využitie. Keď sa pozrieme na spektrum chýbajúcich enzýmov, zistíme, že všetky sú syntetizované pankreasom. Tento pomerne malý orgán ich vyrába veľké množstvo. Ide nielen o enzýmy štiepiace bielkoviny, tuky a cukry, ako trypsín, lipázu a amylázu, ale aj celý rad ďalších enzýmov,“ objasňuje MUDr. Sova.
Pankreas je rozdelený na množstvo lalôčikov a každý z nich má vlastný prívod krvi a vlastný odvod produktov, ktoré tvorí. Lalôčiky pankreasu môžu prestávať fungovať aj z týchto dvoch dôvodov: „Buď sa im obmedzuje prívod krvi znížením cirkulácie, a to najčastejšie pre tvorbu škodlivých sedimentov v cievach alebo z dôvodu upchatia vývodu,“ dopĺňa lekár.
Prírodné saponíny z yukky
Saponíny sú výťažky z rastlín, ktoré prispievajú k zdraviu ciev a napomáhajú ich čistiť. Bežne sa saponíny nachádzajú v strukovinách, bylinkách, zelenine, ako napr. v špargli, hrachu či červenom víne, ide však o veľmi nízke dávky. Väčšie množstvá saponínov sa extrahujú z iných prírodných zdrojov. „Najvyšší obsah saponínov má palma Yucca shidigera, ktorá rastie v púšťach Utahu. Darí sa jej na slnku, ale aj v mínusových teplotách. Je veľmi odolná a znesie teploty od -15 do +50 °C,“ dopĺňa vedec a biochemik.
33-ročný výskum saponínov na Slovensku
MUDr. Oto Sova, CSc., autor 49 patentov a držiteľ striebornej medaily SAV za zásluhy v biologických vedách, počas svojho výskumu napísal o saponínoch tri monografie, 20 vedeckých publikácií a predniesol do 800 prednášok.
Výsledkom jeho dlhoročného výskumu saponínov je výživový doplnok DIAMOND YACCA doctor sova® „Za DIAMOND YACCA nestojí žiadna náhoda, žiadne kopírovanie, ale tvrdá, niekoľkoročná práca,“ dopĺňa doktor Sova.
Ako pôsobia saponíny v cievach?
Saponíny v porovnaní s liekmi nepôsobia chemicky ani biologicky, ale fyzikálne. Sú zaraďované do skupiny tzv. funkčných potravín podporujúcich prirodzené vylučovanie škodlivých látok a sedimentov z tela von. Pracujú spôsobom znižovania povrchového napätia v cievach celého organizmu, t. j. aj na slizniciach orgánov, robia ich povrchy klzkými, a tak z nich napomáhajú odstrániť škodlivé sedimenty. „Saponíny sa v organizme s ničím nezlučujú, ani nič nerozlučujú, iba znižujú povrchové napätie na stenách ciev, nervov a orgánov, čím dosahujú to, že sú klzkejšie a napomáhajú tomu, že rôzne látky sa na nich nemôžu usádzať a tieto plochy postupne opúšťajú a rozpúšťajú sa v krvi či lymfe,“ vysvetľuje doktor Sova. Jeden typ saponínov v DIAMOND YACCA doctor sova® pení, celý proces by sme tak mohli prirovnať k umývaniu špinavých hrncov saponátom.
Výskum – saponíny, pankreas a potravinová intolerancia
Ak platí teória, že potravinové intolerancie sú zapríčinené znížením krvného zásobovania príslušného laloku pankreasu, ktorý produkuje žiaduce enzýmy, no v dôsledku zanesenia jeho ciev došlo k pozastaveniu vylučovania týchto enzýmov, potom je tu možnosť, že ak budú cievy priechodné, obnoví sa aj tvorba enzýmov.
„V našom výskumnom ústave sme monitorovali niekoľko desiatok pacientov s potravinovou intoleranciou. U niektorých došlo po užívaní saponínov z DIAMOND YACCA doctor sova® po 2 – 4 kapsule denne popri predpísanej diéte a liekoch k podstatnému zlepšeniu stavu a až k úplnej náprave, avšak u iných sa výsledky nedostavili. Analýzy naznačili, že ak sa začali užívať saponíny v počiatkoch intolerancie, t. j. do siedmich rokov od spozorovania prvých príznakov, takmer u všetkých prípadov došlo k zlepšeniu i k úplnému odstráneniu tejto poruchy. Čím neskôr sa ale začalo s užívaním saponínov, tým menšia bola aj nádej na zlepšenie. Dôvodom bolo vyhynutie buniek pankreasu produkujúcich enzýmy z dôvodu ich nedostatočného zásobovania,“ dopĺňa MUDr. Sova.
Patentovaná výroba
DIAMOND YACCA doctor sova® sa vyrába autofokusáciou opísanou v americkom patente MUDr. Sovu č. 5,256,269. Pri autofokusácii dochádza k deleniu saponínov z yukky na steránové a terpénové čistým elektrickým prúdom, t. j. bez použitia chémie. Delenie je potrebné na to, aby sa následne dva druhy saponínov zmiešali v správnom pomere, pretože steránové saponíny pôsobia v tráviacom trakte a terpénové saponíny pôsobia v cievach a lymfe. DIAMOND YACCA doctor sova® tak napomáha odstráneniu škodlivých látok a sedimentov nielen z krvi, ale aj z celého tela, keďže každá jedna bunka je zásobovaná cievami. Môže byť nápomocná nielen pri potravinovej intolerancii a prečistení ciev pankreasu, ale prispieva aj k prečisteniu a zdraviu všetkých orgánov tela, ako napr. čriev, žalúdka či pečene.
DIAMOND YACCA doctor sova® má kontrolované zloženie vyvinuté na vedeckom základe. Nesie ochrannú známku a je certifikovaná. Kúpite tu.